Ottolenghi’s miljonairsgebak

Sinds ik het boek ‘Sweet’ van Ottolenghi van mijn broertje en zijn vriendin voor mijn verjaardag heb gekregen, twee jaar terug, staat het ‘Midden-Oosters miljonairsgebak’ op mijn lijstje van recepten die ik een keer wil proberen. Miljonairsgebak is een soort gebak met drie lagen. Meestal één laag koek, één laag caramel en daar bovenop een laag chocolade. Het lijkt meestal een soort grote Twix en daar smaakt het ook naar. Het is echt een caloriebom, maar ik vind het verschrikkelijk lekker. De variant van Ottolenghi is gemaakt met halva en tahin, twee producten die ik persoonlijk nog niet kende, maar die ik ook erg lekker blijk te vinden.

Halva is een Arabisch product en wordt gemaakt van sesamzaad, suiker, honing en plantaardige olie. Het wordt gewoonlijk met yoghurt gegeten of gewoon uit de hand. Het smaakt heel zoet. In Nederland wordt dit met name in Turkse winkels verkocht, maar de Jumbo in mijn oude buurt had het ook. Tahin is een pasta, ook gemaakt van sesamzaad. Het wordt gebruikt als broodbeleg en als ingrediënt voor verschillende Turkse gerechten. Het smaakt heel erg nootachtig.

Het recept was niet moeilijk te maken. De onderste laag bestond uit een laag zandkoek en was zo gemaakt. Gelukkig lukte het goed in het kleine, oude pizza-oventje wat ik heb. Deze laag moest goed afkoelen en vervolgens kon daar een laag Halva met Tahin (of Helva) overheen. Daarna maakte ik de bovenste laag van onder andere zelfgemaakte caramel, Tahin en slagroom. Het moest een nacht opstijven en vervolgens kon ik het in stukken snijden, zodat er 16 repen overbleven. 16 repen is natuurlijk veel te veel om in mijn eentje op te eten, zeker als je wil afvallen, dus ik heb het meegenomen naar coschap. Mijn huisgenootje had voordat ik het meenam even wat stukjes in een apart bakje gedaan, omdat ze het zo lekker vond. Ook op coschap viel het in de smaak bij zowel de artsen als de verpleegkundigen. Het was ook lekker – het smaakte naar een koek waar een laag pindakaas met caramel opgesmeerd was. Dat was best gek, want er zat helemaal geen pindakaas in. Maar het was heel lekker, en helemaal niet moeilijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s