Have A Good Winter Run

Ik hou van hardlopen. Ik ben hier serieus mee begonnen toen ik begon met mijn coschappen. Dit was een moeilijke en zware periode in mijn leven. Tijdens de studie geneeskunde ben je gewend colleges te volgen, opdrachten te maken en vervolgens keihard te studeren om je tentamens te halen. De studie is überhaupt zwaar, maar het is toch een hele overgang naar coschappen. Hierbij loop je elke dag, van ongeveer 8 uur tot 6 uur mee in het ziekenhuis. Dit doe je vijf dagen in de week. Het doel is om zoveel mogelijk te leren.

Ik kreeg, met name in het begin, steeds het gevoel dat ik continu beoordeeld werd. Er komen veel indrukken op je af – ik vond het heel zwaar. Gelukkig ben ik gelijk serieus gaan trainen voor de Bruggenloop; het was fijn om aan het einde van een lange dag een stuk te gaan lopen. Vervolgens ben ik door blijven trainen, alleen of met een trainingsgroep van Runner’s World Zoetermeer en heb ik grote stappen gemaakt. Ik was in 2019 klaar om voor een marathon te gaan trainen – en dan wel die van Rotterdam (welke ook anders) in 2020. Nou, we weten allemaal wat er gebeurde en dat hij niet door is gegaan. Ik raakte mijn motivatie om te blijven trainen kwijt en het hardlopen is versloft – waardoor mijn mentale gezondheid ook sterk achteruit ging.

Aan het begin van de Halve Marathon Zoetermeer, waar ik mijn PR op de Halve Marathon liep, samen met mijn broertje David, mijn favoriete haas

Gedurende mijn hardloopperiode was ik ook hardloopfan. Ik volgde meerdere lopers op Instagram, ik luisterde naar podcasts over hardlopen (zoals Susy Q&A en Looppraat en later ook Have a Good Run) en volgde met name de blog en vlogs van Annemerel. Ik las haar boeken en was enorm geïnspireerd (met name door haar boek Trainen als een Topatleet). In de corona periode is zij met haar man Arthur (ook wel bekend als Tuur) begonnen met een hardloopprogramma: Have A Good Run. Hierbij kan je je inschrijven en krijg je een schema, kan je hen vragen stellen en krijg je elke week ook een soort Tijdschrift met informatie over allerlei aspecten van het lopen. Daarnaast is er ook een Facebook groep, waarbij je verhalen van anderen kan lezen en je eigen verhaal kan delen. Zo kan je elkaar motiveren om in deze stomme tijd toch naar buiten te gaan en te gaan lopen. Het werkt erg goed. Er zijn inmiddels al twee edities geweest. Hiervoor had ik me ingeschreven, maar ik hield het steeds niet vol om echt het schema te volgen en enthousiast mee te doen. Nu mijn mentale gezondheid een stuk beter is, doe ik toch weer mee aan de derde editie: Have a Good Winter Run! Ik heb gekozen voor de optie met Feedback. Dit betekent dat ik het schema volg, hiervan een trainingslogboek bijhoud en hierop feedback krijg van Annemerel of Tuur. Ik hoop dat dat als een goede stok achter de deur werkt; als ik weet dat er iemand meekijkt en op mijn logboek zit te wachten, dan ga ik echt wel lopen en pak ik het ook serieus aan. Er wordt gewerkt aan je doelen en je leert ook weer nieuwe dingen over het hardlopen. Daarnaast vind ik het leuk om de verschillende berichtjes van allerlei mensen in de Facebook groep te lezen en (als het lukt) hierop te reageren.

Ik heb de volgende doelen opgesteld voor dit programma:
– Afstanden weer opbouwen (met het oog op de marathon van Rotterdam, op 24 oktober, mocht deze weer doorgaan tegen die tijd)
– Consequent gaan trainen (3 keer per week)
– Afvallen (in ieder geval niet verder aankomen)

Ik heb gekozen voor het schema ‘Sneller worden op de Halve Marathon’. Ik kan hierbij weer vrij snel lange duurlopen doen. Ik vind dit verreweg het leukste type training – je komt in een heerlijke meditatieve staat en als je op een goed ‘easy’ tempo loopt, voelt het ook makkelijk aan en ik krijg dan altijd het gevoel alsof ik een marathon zou kunnen lopen. Alsof ik onoverwinnelijk ben. Ik kan hierbij echt genieten van mijn hardloop playlist of van een leuke podcast (een van de eerder genoemde podcasts over hardlopen of de feministische podcast Damn Honey). Als je dan terug bent van het hardlopen, heb je een fijn zwaar gevoel in je benen en een fijne vermoeidheid. Bij de trainingen voor de marathon vond ik het fijn om een middagdutje te doen als ik terugkwam. Ik kan niet wachten tot ik dat gevoel weer kan ervaren.

Het is de bedoeling dat je voor dit programma een specifiek en meetbaar doel hebt (als je dat wilt natuurlijk, niks moet). De doelen die ik hierboven genoemd heb, zijn niet echt specifiek of meetbaar. Daarom heb ik het volgende doel geformuleerd:

In het weekend van 1 en 2 mei 2021 wil ik de halve marathon onder de twee uur lopen.

Dat is specifiek, meetbaar en ik denk ook wel haalbaar. Ik heb nog 16 weken, waarin ik fanatiek ga trainen op mijn tempo en belastbaarheid. Ik heb al eerder een halve marathon onder de 2 uur gelopen (mijn PR is 1:55:55) en ook al een keer 2:00:01. Een PR is misschien minder realistisch, maar dat zou helemaal top zijn. Om dit doel te behalen en niet geblesseerd te raken, wil ik 3 looptrainingen per week doen en 1-2 keer krachttraining. Daarnaast ga ik bijhouden hoeveel ik slaap, proberen zo gezond mogelijk te eten en elke dag 2 liter water te drinken.

Inmiddels zit de eerste week erop, voel ik mijn kuiten, maar doe ik heel voorzichtig en las ik genoeg rustdagen in. Ik wil niet geblesseerd raken en helemaal niet meer kunnen lopen. Hoe de trainingen in de eerste week gaan, schrijf ik graag nog in een aparte blog!

Mocht je ook mee willen doen aan dit programma, kan je je nog inschrijven via https://haveagood.run/. Je kan voor 6 verschillende schema’s kiezen: opbouwen naar 5K, opbouwen van 5K naar 10K, sneller worden op de 5K en 10K, opbouwen naar halve marathon, sneller worden op de halve marathon en er is ook een marathonschema. Het is erg leuk en gezellig. Echt een aanrader!

Liefs,

Anouk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s