Have a good winter run – week 1 & week 2

Zoals ik vorige keer al schreef, doe ik mee aan het hardloopprogramma ‘Have a Good Winter Run’. Ik heb nu twee weken gehad en heb hierbij een trainingslogboek bijgehouden, wat ik graag met jullie deel. Ik heb thresholdtrainingen gedaan, een training op marathontempo en ik heb eindelijk weer wat langere duurlopen gedaan en hiervan genoten.

Maandag 11 januari

Vandaag begon Have A Good Winter Run! Na een drukke dag op coschap (op de spoedeisende hulp kwamen een heleboel patiënten allemaal tegelijkertijd, waardoor ik laat at), ben ik toch gaan hardlopen. Op het programma stond een threshold training. Hierbij loop je een aantal blokjes van een bepaald aantal minuten op je threshold tempo: dit is het tempo waarop je op je lactaat drempel loopt: de maximale hardloopsnelheid waarop je lactaatwaarden in je bloed relatief stabiel blijven. Het voelt nog nét comfortabel. Ik deed een warming-up (doe ik normaal bijna nooit) en deed ook een aantal versnellingslopen. Sinds ik begonnen ben met dit programma, ben ik echt fan geworden van versnellingslopen. Je maakt echt even al je spieren in je benen wakker, waardoor je daarna veel lekkerder loopt. Ik vond het fijn om weer wat sneller te rennen dan mijn ‘standaard’ tempo van de afgelopen maanden (rond de 6:20-6:40). Na de training had ik eindelijk weer dat voldane gevoel…

De Maasboulevard is mijn favoriete stukje om een interval/threshold training te doen. Als je dan om mag keren, zie je dit mooie uitzicht.

Dinsdag 12 januari & Woensdag 13 januari

Als ik weer aan een trainingsschema begin of mijn frequentie/afstanden qua hardlopen omhoog gooi, krijg ik altijd last van mijn kuiten. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn zwakke punten; de mijne zijn mijn kuiten. Toen ik voor de marathon trainde, heb ik ook nooit last gehad van iets anders (gelukkig). Ik heb drukke dagen in het ziekenhuis gehad, dus wat rust kwam wel goed uit.

Donderdag 14 januari

Vandaag was het eindelijk tijd voor de tweede training van het schema. Ik moest een aantal blokken op marathontempo lopen. Ik wist niet goed wat mijn marathontempo was, maar ik besloot gewoon te versnellen en dan proberen dat tempo vol te houden. De tempo’s van de verschillende blokken varieerden tussen de 5:34 en de 6:00. Ik deed deze training samen met een vriendin, Romy. Normaal is zij ook fanatiek hardloopster en is ze supersnel, maar nu gooiden shin splints roet in het eten. Daarom was zij op de skeelers. We hadden elkaar al een tijdje niet gezien, dus terwijl ik harder liep dan de afgelopen tijd vertelde zij hoe haar afgelopen dagen waren geweest. Dat was erg fijn; ik werd afgeleid van hoe zwaar ik het wel niet had en waar ik welk pijntje voelde. Mijn kuiten piepten alleen tijdens de warming-up: de rest van de training heb ik er geen last meer van gehad.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-atribuut; de bestandsnaam is img_0388.jpg

Vrijdag 15 januari en zaterdag 16 januari

Na een relatief drukke week op coschap moest ik echt even bijkomen. Daarom lastte ik een extra rustdag in, ook om mijn kuit rust te geven.

Zondag 17 januari

Vandaag was het tijd voor mijn favoriete type looptraining: de lange, rustige duurloop. Ik vind het heerlijk om in die meditatieve stand van een lange duurloop te komen. Ik ging vandaag voor 14 kilometer en deed mijn oude, vertrouwde rondje rond de Kralingse plas. Ik besloot niet op mijn tempo te letten, maar met name op mijn hartslag; deze wilde ik rond de 160-165 houden en dat was gelukt. De duurloop was heerlijk; ik had mijn muziek op, genoot van de omgeving en van het lopen zelf. In het begin voelden mijn kuiten weer zwaar aan; met name rechts, aan de binnenkant.

Maandag 18 januari

Ik voelde de duurloop van gisteren in mijn bovenbenen en in mijn linkerknie, aan de zijkant, net onder mijn knieschijf. Opletten geblazen! Deze week heb ik avonddiensten, dus kan ik overdag lopen. Ik vind lopen in de winter fijner dan lopen in de zomer; ik loop liever in de kou en in de regen dan in de bloedhitte. Maar ik vind lopen in het donker wel vervelend, dus ik vind het fijn dat dat deze week niet hoeft.

Dinsdag 19 januari

Voor vandaag stond er weer een threshold training op het programma. Deze heb ik uiteindelijk verplaatst naar morgen. Ik werd namelijk redelijk moe wakker. De avonddienst van gisteren was erg indrukwekkend: ik heb voor het eerst een reanimatie gezien, die niet gelukt is. Er was een grote, emotionele familie op de SEH. Dit maakt ook altijd indruk. Ik koos voor krachttraining; iets wat ik ook al heel lang niet heb gedaan, maar wat erg goed is om blessures te voorkomen. Dat ik het heel lang niet heb gedaan, voel ik ook wel echt. Planken vind ik ontzettend zwaar, en met name de ‘side plank’. Ik voelde al bijna meteen na de training dat ik spierpijn ging krijgen: als ik mijn buikspieren aanspande, ging ik trillen…

Woensdag 20 januari

De krachttraining van gisteren voel ik dus inderdaad, maar hoe erg het is, valt me op zich nog wel mee. Ik voelde mijn knie helemaal niet meer, gelukkig. Ook mijn kuiten voelden minder gespannen aan, ze protesteerden alleen nog maar tijdens de warming-up en na de versnellingslopen voelde ik ze niet meer. Vandaag heb ik de threshold training gedaan. Ik heb nieuwe tempo’s gekregen en loop de blokken nu met een tempo van 5:26. Zolang dit een korter blokje is, gaat dit prima, maar bij langere blokjes, gaat mijn tempo omlaag en mijn hartslag omhoog. Ik ben trots op mezelf dat ik ben geweest; het was ontzettend slecht weer. Het waaide heel hard, dus op sommige stukken moest ik vol tegen de wind in sprinten. Het was in ieder geval een goede training!

Donderdag 21 januari en vrijdag 22 januari

Ik had de twee dagen na de threshold training compensatiedagen. Ik besloot met name te ontspannen en de interval training over te slaan. Mijn kuiten (zoals blijkt uit de eerdere dagen) staan toch wel wat op spanning en ik wil explosieve trainingen even voorkomen. Daarom besloot ik op donderdag een stuk te gaan skaten. Het voelde goed en ik had hierbij geen last!

Zaterdag 23 januari

Het was weer duurloop dag! Ik was iets minder voorbereid dan de vorige keer: ik kon mijn bed echt niet uitkomen en dus kwam ik wat later uit bed dan ik had gehoopt. Ik wil voor een lange duurloop altijd goed ontbijten en vervolgens moet dat ontbijt goed zakken, anders krijg ik last van steken in mijn zij en… eh… andere problemen. Ik was bij mijn ouders en was blij dat ik een keer in een andere omgeving kon lopen. Begrijp me niet verkeerd, Rotterdam is absoluut mijn favoriete stad en je kunt er een hoop mooie rondjes lopen, maar ik loop bijna al mijn duurlopen op de Maasboulevard, langs de Erasmusbrug en de Willemsbrug, langs de campus op Woudestein en om de Kralingse plas heen, via Oostplein naar de kubuswoningen en dan weer naar huis. Het blijft een mooi rondje, maar iets anders was ook niet erg. Ik besloot weer naar een podcast te luisteren; de eerste van Looppraat van dit jaar. Ze hadden het over hun hardloopdoelen voor 2021: ik hoop vooral dat het mijne uitkomt (de marathon van Rotterdam), maar ik heb er helaas een hard hoofd in. Gelukkig heb ik nog meer doelen, zoals 1.000 km lopen in dit jaar en zijn er PR’s die verbroken mogen/moeten worden. Het was een fijne loop en ik voelde me helemaal voldaan en vermoeid toen ik terug was. Ik had zo een middagdutje kunnen doen.

Zondag 24 januari

Vandaag had ik weer een rustdag. Ik had het gevoel alsof er niets uit mijn handen kwam; ik voelde me moe en futloos. Gelukkig was daar de Weekly en het nieuwe schema in mijn mail; dat was leuk. Ik heb zin in mijn trainingen van de komende week!

Liefs,

Anouk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s