Project – warme sjaal

Eerder schreef ik dat ik mijn wol heb uitgezocht. Sindsdien ben ik flink aan de slag gegaan met verschillende projecten: ik heb een aantal pomponnetjes gemaakt voor een project, waar ik ook snel over hoop te schrijven en ik heb één van de projecten inmiddels afgemaakt: de sjaal voor mijn oom. 

Geen beste tijd

Hier hoort een verhaal bij. Ik schreef al eerder dat mijn research master Neurowetenschappen niet zo goed is bevallen; dit kwam door meerdere oorzaken. Niet alleen vond ik de basalere kant van de wetenschappen niet zo interessant als ik gedacht had (ik ben meer klinisch ingesteld, heb ik gemerkt), maar ik zat ook niet op een lab met meerdere studenten, maar op een kamer, ver van hen af en vaak in mijn eentje. Daarnaast gebeurden er verschillende minder leuke dingen in mijn leven: een goede vriend van de familie bleek ernstig ziek en hij overleed uiteindelijk. Dit staat uiteraard niet in verhouding tot de andere dingen (alles is relatief), maar verder ging een relatie van bijna vier jaar uit en werd ik aangereden, waarbij ik hard op mijn hoofd terecht ben gekomen. Ik vloog over mijn stuur en kwam op mijn hoofd op het asfalt terecht. Ik herinnerde me de pijn en het gevoel alsof ik dronken was. Een belletje met de vader van mijn ex maakte duidelijk: ik had een hersenschudding. 

Hersenschudding

Nu denk je – wat heeft die hersenschudding nou weer te maken met de sjaal voor je oom? Nou, die hersenschudding betekende dat ik een tijdje niet lang dezelfde dingen achter elkaar mocht doen: niet te lang een boek lezen (dat lukte die eerste tijd ook helemaal niet, alle letters liepen in elkaar over en fixeren was nogal lastig), geen tv kijken en eigenlijk alles wat ik verder in mijn vrije tijd deed lukte niet. Ook mijn onderzoek, achter de computer, ging natuurlijk voor geen meter. Mijn concentratie was bijna nul. Toen ben ik gaan breien, terwijl ik naar luisterboeken luisterde of een film op de achtergrond aan had staan. Eerst breide ik een sjaal voor mijn ex en toen zocht ik verder nog slachtoffers voor mijn brei-festiviteiten. Mijn oom wilde wel een sjaal: hij koos de kleuren uit (zwart en rood) en ik kon weer verder met breien. Je bent best wel veel tijd kwijt aan het breien van een sjaal, maar ik had de tijd (en verder niets beters te doen). De sjaal was uiteindelijk helemaal naar wens: lekker zacht, breed en lang genoeg en in blokken van zwart en rood. 

Uiteindelijk heeft hij hem – de sukkel – in de trein laten liggen. Weg sjaal. Hij had weer een koude nek en ik had de sjaal voor niets gemaakt. Nou ja – je weet niet of iemand hem uit de trein heeft meegenomen – misschien houdt hij nu de nek van iemand anders warm. Mijn oom baalde flink (hoop ik) en wilde graag dat ik een nieuwe voor hem maakte. Mijn hersenschudding was in die tijd alweer hersteld en ik was niet meer zo van het breien. Ik zocht een nieuw patroon voor een sjaal, we bestelden de wol en deze wol belandde onder mijn bed. En ik dacht er jaren niet meer aan dat ik die sjaal voor hem zou maken. 

Tot een paar weken geleden dus, toen ik mijn wol ging opruimen. Ik schaamde me een beetje, ik had hem beloofd die sjaal te maken en hij had het garen gekocht… en dan ligt het pakket daar maar onder mijn bed te liggen. Ik kon het patroon wat ik had bedacht niet meer terugvinden. Ik zocht op pinterest naar verschillende patronen voor ‘mannen sjaals’ en kon niet precies vinden wat ik nou wilde. Toen besloot ik om maar gewoon te beginnen. Ik wilde een geribbelde sjaal en ik wist hoe ik dat effect kon bereiken.

Ik heb dus niet echt een patroon gebruikt, maar heb wel opgeschreven wat ik heb gedaan:

Benodigdheden

  • 10 bollen Yarn and Colors Fabulous, kleur Burgundy
  • Haaknaald 6,5
  • Schaar

Maak een lossenketting, in de gewenste lengte van de sjaal. Ik had 200 + 2 lossen opgezet. Ik gebruikte gewoon haaknaald 6,5 en zorgde dat de lossen ‘los’ waren: vooral niet te strak, want dan krijg je de haaknaald er niet meer tussen. Uiteindelijk gaat je haakwerk dan ook krom trekken. Je kunt bij het opzetten ook een haaknaald in een grotere maat pakken. 

Als je het gewenste aantal lossen hebt opgezet, haak je een half stokje in de derde losse vanaf de naald, tot het einde. Dan keer je om en haak je 1 losse (dit is de keerlosse). 

Vervolgens haak je een toer halve stokjes, waarbij je steeds alleen je haaknaald in de voorste lus steekt. Aan het einde van de toer haak je telkens 1 losse, voor je omkeert. Ik vind dat je randen dan mooier worden. Dit herhaal je dus steeds. Door je haaknaald telkens alleen in de voorste lus te steken, krijg je uiteindelijk een soort ribbel effect. 

Ik maakte 34 toeren (toen was de wol op). 

De losse draden maakte ik aan elkaar vast volgens de magic join (https://www.youtube.com/watch?v=i8Lfya7Vv3U). 

Uiteindelijk is de sjaal 206 bij 27 cm geworden.

Een gedachte over “Project – warme sjaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s