Een van mijn favoriete hobby’s is…

Haken! Eén van mijn vroegere hobby’s, die tijdens mijn studie geneeskunde zijn gesneuveld, is haken. Ik was er nooit zo open over, omdat ik me er een beetje over schaamde. Het is toch een hobby, die mensen vaak suf vinden. Nu ik in mijn huidige werk wat meer zelfvertrouwen gekregen heb en behandeld ben voor mentale klachten, kan het me niet zo veel meer schelen wat mensen ervan denken. Ik ben er nu gewoon open over. Eerlijk, ik voel me een stuk vrijer en lichter.

Haken is niet suf!

Haken is niet suf. Het wordt steeds vaker en door steeds jongere mensen gedaan. Je kan hier ontzettend mooie dingen mee maken en ik vind het echt een hele goede zaak dat het steeds meer aandacht krijgt. Ik vind het ook dus stom van mezelf dat ik er zo onzeker over geweest ben. Sinds ik er wat opener over ben, krijg ik eigenlijk alleen maar positieve reacties en zelfs wat bestellingen!

Waarom ik het zo leuk vind

Ik haak met name voor de ontspanning en de rust in mijn hoofd. Wanneer ik aan het haken ben, kan ik de chaos in mijn hoofd een beetje ordenen. Het is meditatief. Het zorgt ervoor dat ik niet in een neerwaartse spiraal terecht kom. Daarnaast vind ik het heerlijk om naar een podcast of een luisterboek te luisteren tijdens het haken. Zo kom ik tot rust. Ik vind het ontzettend tof hoe je van een bolletje garen en een haaknaald, de mooiste dingen kunt maken. Dit kunnen zoveel verschillende dingen zijn: dekens, knuffels, kledingstukken, je zegt het maar. Je kan er dus ook zoveel mee variëren.

Wanneer ik ben begonnen met haken

Ik ben op de basisschool al begonnen met haken. Helaas kan ik me niet precies herinneren van wie ik het heb geleerd. We deden het op school weleens en ik kan me herinneren dat mijn oma me wel eens hielp. Maar ik denk eerlijk gezegd dat ik het mezelf heb geleerd. Ik ging namelijk vaak zelf naar de bibliotheek en leende daar vaak boeken over haken. Eén van de eerste projecten die ik maakte, was een beha voor mijn moeder. Of een soort bikinitopje. Mijn moeder heeft deze nog steeds.

Haken als mindfulness

In mijn vierde jaar studeren gebeurden er nogal wat nare dingen en op een gegeven moment wist ik niet meer wat ik met mezelf aan moest. Ik begon weer te haken. Ik maakte niet per se projecten af, ik was met name aan het oefenen met verschillende steken en om gewoon gedachteloos iets te doen te hebben. Het zorgde voor rust in mijn hoofd, terwijl de omgeving om me heen druk was en mijn gedachten door elkaar heen stormden. Het was eigenlijk een vorm van mindfulness en dat is het nog steeds.

Sinds ik klaar ben met mijn studie, ben gaan werken en ‘genezen’ ben van mijn mentale klachten, heb ik meer tijd voor mijn hobby’s en kan ik er ook bewuster van genieten. Sindsdien ben ik weer wat meer projecten gaan haken en deze af gaan maken. Ik heb voor het eerst een trui gemaakt en ben weer knuffeltjes/amigurumi gaan haken. Eén van mijn favorieten is de Frontline Hero Bear. Ik maakte een woondeken voor mijn moeder af en een knuffel voor één van mijn vriendinnen.

Haken in opdracht

Daarnaast had ik een van de Yarn & Colors knuffels gemaakt en op Instagram gepost. Ik kreeg toen een berichtje van een vriendin, die graag eenzelfde soort knuffel wilde, maar dan een Leeuw. Het was voor het kindje van een van haar vriendinnen, die Lio heet. Ze wilde dus graag een leeuw. Ik gebruikte het patroon en paste deze zo aan, dat het een leeuw werd. Deze heb ik dus ook voor haar gemaakt.

Ik vind haken makkelijker dan breien. Mocht je nog een hobby zoeken in deze corona tijd, dan valt haken zeker te overwegen. Je kunt het doen terwijl je naar een podcast of een luisterboek luistert of wanneer je naar de televisie kijkt en je kunt er de mooiste dingen mee maken. Het is niet erg moeilijk, maar zorgt wel voor rust in je hoofd.

Haak jij ook? Of zou je willen proberen om te leren haken? Laat het weten in de reacties!

Een gedachte over “Een van mijn favoriete hobby’s is…

  1. Leuk om te lezen Anouk! Wat een leuke dingen heb je gehaakt. En zo mooi!
    Ik haak ook veel. Was bij mij ook een beetje in het vergeethoekje geraakt, tot ik 2 jaar geleden een haakpakket van een vriendin cadeau kreeg. Daarna kon ik niet meer stoppen 😀
    Heb nu 3 projecten: een sjaal in Tunische haaksteek (beetje grote stappen gauw thuis) en een blokkendeken (filethaken) van Echtstudio. En nog een tas in Mochila techniek, best een lastige want én rond én in patroon! Maar het blijft superleuk en je raakt niet uitgeleerd 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s